Bøkene mine

Jeg debuterte som forfatter i 2010 med Den tredje søsteren (2010). Senere har jeg skrevet Barcode (2017), Business (2019) og Kalifatet (2021).

I Den tredje søsteren, hvor temaet er æresdrap og tvangsekteskap, har politietterforskeren Charlie Robertsen kun en birolle. I de tre neste bøkene blir leseren med ham på jobben i politiet. Selv om bøkene kan leses enkeltvis, vil det nok gi mer mening om de leses i rekkefølge.

Bøkene er tilgjengelig som lydbok på Storytel og Nextory.

Æresrelatert kriminalitet har vært mitt fagområde i mer enn 25 år. Dette gjenspeiles også i noen av bøkene mine, så som Den tredje søsteren og kalifatet.

Sammen med Kripos-kollega Gunnar Svensson ga jeg ut en fagbok i 2024, en casebasert håndbok, som heter Æresrelatert kriminalitet. Den presenteres først.

 

Æresrelatert kriminalitet (2024)Terningkast 5 - Vega Forlag

Kripos-kollega Gunnar Svensson og jeg har arbeidet med æresrelaterte konflikter siden slutten av 1990-tallet. I 2004 startet vi, sammen med Eva Khan som da var leder for Oslo Røde Kors Internasjonale Senter (ORKIS), det nasjonale kompetanseteamet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold. Les mer om kompetanseteamet under fanen Artikler. Hensikten med boka er flere: For det første ville vi gi videre de erfaringene vi har gjort gjennom disse årene. For det andre har vi ønsket å gi alle som arbeider i førstelinjetjenesten et verktøy i deres møte med denne delen av norsk virkelighet. Det har vært etterspurt i mange år. For det tredje er boka ment som et bidrag mot den berøringsangsten som har lammet arbeidet mot æresrelatert kriminalitet gjennom alle år. Denne angsten har gjort at frykten for å krenke etniske/religiøse grupper har hatt forrang foran hensynet til de som har vært utsatt for denne volden. Dette håper vi vil forandres. For det fjerde er dette en folkeopplysning i et tema som har blitt særdeles stemoderlig behandlet av presse og kommentariat.

Boken gir grunnleggende innsikt på temaene, ære, æreskultur og æresrelatert kriminalitet og passer for deg som jobber i barneverntjenesten, skoleverket, politiet, påtalemyndigheten, NAV, helsevesenet eller andre instanser som møter personer utsatt for kriminalitet knyttet til æreskultur. Ikke minst egner den seg også for journalister, politikere og andre beslutningstakere som skal utarbeide tiltak for denne gruppen.

Vi ble tildelt Shabana Rehmans minnepris for denne boken i Mai, 2024. Se omtale fra Nettavisen og Dag og tid.

Dagbladet skrev dette om boken

Kommentar fra Dag og tid

Kjøp boka her

 

Kalifatet (2021) - NOMINERT TIL RIVERTONPRISEN 2022Terningkast 5 - Vega Forlag Terningkast 6 - Vega Forlag

Omslaget til boka "Kalifatet" av Terje Bjøranger
Kalifatet, Terje Bjøranger

En ung mann blir funnet drept på Bygdøy. Han er iført en oransje kjeledress, og sitter med sitt eget avkappede hode i fanget mellom hendene.

Norge og Sverige rammes av terroraksjoner med en brutalitet som ryster det fredelige Skandinavia.

En ung kvinne fra jesidifolket slippes fri etter flere år som sexslave for Den islamske staten (IS). Jesidikvinnen, som kaller seg Baso, finner ut at hennes tidligere "eier" befinner seg i Sverige.

Politietterforsker Charlie Robertsen, sammen med politiet i Norge og Sverige, får erfare at jihadistene bak terrorangrepene har enda større planer. For selv om det islamske kalifatet, med hovedsete i Raqqa i Syria er lagt i grus, lever drømmen om kalifatet videre. 

Charlies kriminelle fostersønn, Kim, løslates fra fengselet, og veves inn i den unge jesidikvinnens brennende ønske om hevn, og havner i kryssilden mellom Charlie og jihadistene.

Tilgjengelig som lydbok på Storytel!

Om boka:

Nettavisen: "Veldig bra - veldig skremmende"

Blogspot / Tine Sundal: "Årets thriller fra Bjøranger er glimrende skrevet, har et høyt actionnivå, men er samtidig troverdig i all sin gru"

Henningbokhylle: "Kalifatet er en realistisk, veldig spennende og troverdig thriller fra øverste hylle"

Rights.no: "En storslått krimroman om IS, terror og islams destabilisering av Norge"

 

Kjøp boka

Business (2019)  Terningkast 5 - Vega Forlag  Terningkast 5 - Vega Forlag  Terningkast 5 - Vega Forlag

"Business", Terje Bjøranger
Business, Terje Bjøranger

I hele verden, ikke minst i Europa, finnes det mennesker som er villige til å betale for å se på seksualisert vold mot barn. Alt skjer på den mørkeste delen av internett.

Noen tenker å ta denne virksomheten et drøyt skritt videre.

En ung kvinne blir regelrett henrettet på jobb i Oslo. Etterforskningen leder politiet inn i en malstrøm av tvangsarbeid, ulovlig innvandring, menneskehandel og seksuelt misbruk av barn.

Miljøene Charlie vikles inn i, har ingen grenser når det gjelder utnyttelse av barn.  Og de rår over ressurser politiet bare kan drømme om. De politiet slåss mot er i ferd med å ta begrepet business til et nytt nivå.

Business er en oppfølger til Barcode fra 2017, men står også på egne ben.

Om boka:

Romerikes Blad: "Terje Bjøranger har nok en gang levert en kriminalroman som er uhyggelig realistisk"

Aftenposten: "En sjeldent relevant politiroman"

Dagsavisen: "Terje Bjørangers kriminalromaner kombinerer spennende intrige med et skremmende realistisk preg"

Klassekampen: "Business byr på varmt relasjonsdrama i et iskaldt univers"

Tines blogg: "Historien er troverdig, spennende og vel balansert med tanke på skildringer av etterforskning og karakterer. Anbefales på det varmeste!"

Bygdebladet: "Når en først har startet å lese Business er det nærmest umulig å legge fra seg boken."

My Criminal mind: "Bjøranger skriver meget troverdig, både om politiets arbeid og om den mørke, kriminelle verden ..."

Tilgjengelig som lydbok på Storytel!

 

Kjøp boka

Barcode (2017)  Terningkast 5 - Vega Forlag Terningkast 5 - Vega Forlag Terningkast 5 - Vega Forlag

Barcode, Terje Bjøranger

En mann hopper foran flytoget på Lillestrøm stasjon utenfor Oslo. Den omkomne er en profilert Arbeiderpartipolitiker. Før han hopper, legger han fra seg en konvolutt med gamle bilder. Et enkelt ord er skrevet med store bokstaver på det ene bildet.

Liket av en ung jente blir en vårkveld funnet i en kontainer på turområdet ved Sognsvann, i utkanten av Oslo. Hun er ikledd en politiuniform. Jenta har en påfallende, og svært detaljert, tatovering som dekker det ene brystet.

Politibetjent Charlie Robertsen leder etterforskningen av drapet på den vevre jenta i kontaineren. Charlie har en tatovert kollega i teamet sitt, som tar ham inn i blekkets verden. I et lite lokale treffer han tatovereren Luna; månesyk, forførende og dyktig.

Samtidig drar 17 år gamle Kamile fra Ukraina til Norge for å tjene penger.

I Barcode leder etterforskningen Charlie inn i en del av Oslo og omegn hvor det er helt egne regler som rår. Et internasjonalt kriminelt nettverk ønsker å ha full kontroll over byens underverden.

Ulike hendelser har en makaber sammenheng, og det er flere som bærer på seg en dødelig tatovering.

Tilgjengelig som lydbok på Storytel!

Om boka:

VG: "Troverdigheten over det politifaglige går hånd i hånd med et klart og tydelig språk, noe som gjør boken lett og ledig å lese"

Dagbladet: "I sin andre roman trer Terje Bjøranger frem som en fullblods politiromanforfatter"

Adresseavisen: "Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner"

 

Kjøp boka

Den tredje søsteren (2010) Terningkast 5 - Vega Forlag Terningkast 5 - Vega Forlag

Den tredje søsteren, Terje Bjøranger

Nadia forsøker å leve på siden av reglene familien setter for henne. Hun skaper seg to parallelle liv - ett med kjæresten og ett med familien. Det går på et vis.

Helt til familien begynner å kikke henne i kortene.

For Nadia ender det opp med et mareritt i Pakistan, familiens opprinnelsesland, samtidig som kjæresten prøver å hjelpe henne fra Norge. To av søstrene til Nadia møter en enda dystrere skjebne.   

Boka er en faktabasert roman, hvor bakteppet er æresdrap og tvangsekteskap. Faktabasert på den måten at konfliktene, personene og familiene er inspirert av saker jeg har jobbet mye med. Konfliktene er typiske for æreskulturen slik den utspiller seg i Norge og resten av Europa.

Noen har, etter å ha lest boka, spurt om virkeligheten er så brutal som jeg beskriver. Svaret er ja.

Boka inneholder æresdrap, og det er selvsagt det mest alvorlige som kan skje. Men når det gjelder vold, tvang, trusler og frihetsberøvelse, er virkeligheten i mange tilfeller drøyere enn i Den tredje søsteren. Dessverre.

Jeg har møtt mange Nadia-er.

Tilgjengelig som lydbok på Storytel!

Om boka:

Dagbladet: "En brennaktuell krim om tvangsekteskap"

Aftenposten: "Dette er utmerkede spenningsbøker, og altså noe substansielt mer." (Anmeldt sammen med Hogne Hongset:Traktaten)

Fædrelandsvennen: "Dette er en medrykkende kriminalroman, skrevet av en dedikert forfatter"

My criminal mind: "At Terje Bjøranger har jobbet tett på denne problematikken er tydelig. han skiver veldig troverdig om et vanskelig tema"

 

 

 

Kjøp boka