Skrivesperre!

Velkommen til forfatterbloggen min!

Her kommer jeg (ved ujevne mellomrom) til å legge ut litt om bøkene mine, om skrivingen og om de temaene jeg skriver om. Akkurat nå passer det å skrive om noe de fleste (håper jeg) forfattere opplever, nemlig skrivesperre. Det er rett og slett stille under topplokket. Det som alltid har fungert tidligere, å gå, fungerer heller ikke.

Så hva nå? Begynne å brodere?

Neppe. Ingen kompetanse der.

Skrivesperre er det motsatte av flyt. Å oppleve de korte øyeblikkene med flyt er fantastisk. De øyeblikkene når jeg vet hva jeg skal skrive de 5 – 10 setningene lenger frem, og jeg bare tar notater av det som skjer i hodet. Være sekretær for hjernen. Det bare kommer. Når jeg faktisk blir overrasket over hva jeg skriver. Nå er jeg bare overrasket over hvor stille det er.

Jeg er godt i gang med nytt prosjekt, og har skrevet i underkant av 100 sider. Og har en plan for resten. Så har det sneket seg inn noen nye idéer, et vendepunkt jeg ikke hadde tenkt meg, en endring hos en av personene. Og jeg blir usikker på om det er noe å gå videre på. Jeg forsøker å tenke meg endringen helt frem; hvordan den vil påvirke slutten. Jeg tror det kan funke, og at det til og med kan gi boka en tilleggsdimensjon.

Men jeg skriver fortsatt ikke.

Begrepet motstand har blitt brukt om en beslektet situasjon. Eller det er kanskje den jeg er i. Det handler om følgende: Jeg har alt jeg trenger rundt meg, er der jeg vil være, batteriet på Mac-en er på 100%, jeg har kaffe, snus, digg og en plan. Men jeg gjør alt annet enn å skrive. Lokket på Mac-en er blytungt. Jeg leter desperat etter andre ting jeg gjøre. Hente ved, ta ut av tørketrommelen, hente en tannpirker eller rydde i papirer. I ekstreme tilfeller har jeg tørket støv for å slippe å skrive. Da er det alvor.

Hvor vanskelig kan det være få opp det lokket på en Mac? Veldig, faktisk. Noen ganger har jeg klart det ved å si at jeg bare skal se på det jeg har skrevet så langt, ikke skrive. Ingen krav. Bare se. Så endrer jeg en setning, kutter kanskje et par ord. Ser at det blir bedre, og scroller videre nedover. Det gjentar seg, og jeg er i gang. Det er en måte å gjøre det på. Et annet knep er å bare begynne å skrive. Hva som helst.

Men nå??